αυθεντική φύση και χαρά

Η αυθεντική σου φύση- Πόσο κοντά της είσαι;

Η αυθεντική σου φύση είναι αυτό που αληθινά είσαι. Αυτό που ήρθε να εκφραστεί μέσα από τη δική σου ψυχή και είναι κάτι το μοναδικό. Στη σημερινή εποχή υπάρχει μια έντονη τάση να απομακρυνόμαστε από την αυθεντική μας φύση. Υπάρχει η πεποίθηση πως αν ακολουθείς τη περιγραφή της κοινωνίας, μέσα από τα στερεότυπα, για το πως θα έπρεπε να είσαι, θα είσαι κι ευτυχισμένος/η/ο. Βέβαια αυτό είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Αυτό που ισχύει είναι πως βρίσκεται μέσα σου η αλήθεια για το τι σου φέρνει ευτυχία. Κι μόνο όταν κοιτάξεις εκεί που όλο το διάστημα αποφεύγεις να δεις, το μέσα σου, πραγματικά θα συναντήσεις ένα θαύμα. Την αυθεντική σου φύση.

Τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις και τα θέλω των άλλων και τι προκαλούν

Υπάρχει λόγος που έχουν δημιουργηθεί τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις σύμφωνα με την κοινωνική ψυχολογία. Είναι μια προσπάθεια να συντηρηθεί η υπάρχουσα αντίληψη της κοινωνίας για όλα όσα συμβαίνουν. Είναι ένας τρόπος προστασίας, και άμυνας της κοινωνίας για να διατηρηθεί το αίσθημα ασφάλειας. Ένας τρόπος που τελικά περισσότερο εγκλωβίζει τον άνθρωπο, παρά πράγματι προσφέρει ασφάλεια.

Τα στερεότυπα είναι μια σειρά από πεποιθήσεις, θετικές ή αρνητικές ,για τα χαρακτηριστικά μιας ομάδας, που έχουν ως αποτέλεσμα την άκαμπτη και υπεργενικευμένη εικόνα και αντίληψη για όλα τα μέλη της (Judd & Park, 1993; Stangor & Lange, 1994) . Ο όρος προκατάληψη αναφέρεται σε μια προκατειλημμένη, συχνά αρνητική, στάση απέναντι σε μια ομάδα ανθρώπων. Συχνά οδηγεί τις συμπεριφορές μας με βάση τυφλά πιστεύω και όχι με το τι πραγματικά συμβαίνει. Είναι ένας τρόπος υπεραπλούστευσης ερμηνείας ανθρώπινων συμπεριφορών και καταστάσεων που οδηγεί συχνά σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις μαζί με τα θέλω των άλλων είναι τα εμπόδια για να δεις την αυθεντική σου φύση. Όσο αφορά τα θέλω των άλλων επειδή έχεις μάθει να μην υποστηρίζεις την αυθεντική σου φύση, η γνώμη και οι προβολές των άλλων γίνονται η πυξίδα που καθορίζουν τις επιλογές σου. Όμως όταν ακούς αυτές τις φωνές αντί για τη δική σου, την εσωτερική, τόσο πιο μακριά είσαι από την αυθεντική σου φύση, άρα και από την ευτυχία.

Πως μπορείς να έρθεις κοντά στην αυθεντική σου φύση;

Η αυτογνωσία είναι ένας βασικός τρόπος για να έρθεις κοντά της. Βασικό είναι να θέλεις να μπεις στη διαδικασία. Να θέλεις να αφιερώσεις χρόνο και ενέργεια σε αυτό. Ένας πολύ σημαντικός λόγος για να το κάνεις είναι γιατί πραγματικά όταν έρθεις κοντά σου, θα είσαι πιο κοντά στην ευημερία και την ικανοποίηση από τη ζωή. Κάτι που υποστηρίζει με πολλές έρευνες η θετική ψυχολογία. Το να σε μάθεις, να δεις τι νιώθεις αληθινά για τα όσα ζεις, να δεις τι όντως σου αρέσει και ποιες είναι ξεκάθαρα οι δικές σου επιλογές στη ζωή, είναι μια πορεία προς την ελευθερία. Την ελευθερία έξω από τα δεσμά των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων. Είναι μια πορεία εσωτερικής ενότητας με όλα τα σπασμένα κομμάτια σου. Αυτά τα κομμάτια που προέκυψαν από την υπερπροσπάθεια να καλύψεις τα θέλω όλων των άλλων, εκτός από σένα. Τώρα ήρθε η ώρα να βαδίσεις το δικό σου μοναδικό μονοπάτι με αγάπη.  Κάτι που φέρνει γαλήνη, ισορροπία και αρμονία στη ζωή.

Η φύση είναι το κλειδί

Η αυτογνωσία χρειάζεται να περάσει από το μονοπάτι να έρθεις ξανά κοντά με τη φύση. Αυτό γιατί είσαι κομμάτι της φύσης. Κάτι που έχει διαταραχθεί στη σύγχρονη εποχή είναι η αντίληψη πως η φύση είναι κάτι έξω από εμάς. Πως είναι κάτι που μας περιβάλλει. Η αλήθεια είναι πολύ μακριά από αυτή τη διαπίστωση. Ζούμε, αναπνέουμε, θρεφόμαστε από τη φύση. Περπατάμε πάνω στη γη, κάθε μας βήμα και εκείνη μας στηρίζει. Το νερό που πίνουμε είναι από τη φύση. Ό,τι μας παρέχεται έχει προέλθει, ακόμα και επεξεργασμένο από τη φύση. Κι εμείς στο τέλος μέσα στην αγκαλιά της θα καταλήξουμε. Η θετική ψυχολογία μαζί με την οικοψυχολογία έχει να μας πει πολλά για όλα τα οφέλη της σχέσης μας με τη φύση. Επίσης το βίωμα, το καθημερινό με ευγνωμοσύνη στα δώρα που μας δίνει η φύση, είναι η ουσία και το πως ευγνωμονούμε όλα εκείνα που κάνουν τον αυθεντικό εαυτό να υπάρχει. Κι αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να έρθουμε κοντά στην αυθεντική φύση.

Αν θέλεις να έχεις μια όμορφη βιωματική εμπειρία για το πως μπορείς να έρθεις κοντά στην αυθεντική σου φύση έλα μαζί μας αυτή τη Κυριακή 6/5, στις 5 το απόγευμα, στο live σεμινάριο authentic connection. Εγώ και ο συνεργάτης μου Felix Metzger από την Κοινσεπ the Beehive Community, έχουμε ετοιμάσει ένα πολύ ευχάριστο πρόγραμμα αυτογνωσίας, σύνδεσης και έκφρασης που σίγουρα θα απολαύσουμε. Θα χαρούμε να σε δούμε εκεί!

Πηγές:

Ivtzan, I., Lomas, T., Hefferon, K., & Worth, P. (2015). Second Wave Positive Psychology: Embracing the Dark Side of Life (1st ed.). Routledge.

Judd, C. M., & Park, B. (1993). Definition and assessment of accuracy in social stereotypes. Psychological Review, 100, 109–128.

Horowitz, B. S. I. K. A. (2021). SOCIAL PSYCHOLOGY, Fourth Edition (Paperback-B/W)) (4th ed.). YOLO Learning Solutions.

Stangor, C., & Lange, J. E. (1994). Mental representations of social groups: Advances in understanding stereotypes and stereotyping. In M. P. Zanna (Ed.), Advances in experimental social psychology (Vol. 26). San Diego, CA: Academic Press.