9 στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν αυθεντικό άνθρωπο και πώς να τα αποκτήσεις

Ποια είναι τα 9 στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν αυθεντικό άνθρωπο; Πως μπορείς να τα αποκτήσεις;

Η αυθεντικότητα ως χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου είναι ένα πολύ όμορφο φαινόμενο. Όταν συμβαίνει όχι μόνο βοηθάει τον ίδιο τον άνθρωπο να έχει μια ποιοτική ζωή, αλλά βοηθάει και τις σχέσεις του/της να είναι καλές. Είναι βασικό στοιχείο ψυχικής άνθισης! Μια κοινωνία με αυθεντικούς ανθρώπους είναι μια κοινωνία που έχει όλα τα εφόδια να ευημερήσει. Κι αυτό γιατί κάθε άνθρωπος στη συγκεκριμένη κοινωνία γνωρίζει τα ταλέντα του και τα προσφέρει στη κοινωνία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα 9 στοιχεία ενός αυθεντικού ανθρώπου.

  1. H αυτογνωσία: απαντάει στο ερώτημα ποιος/ποια/ποιο είμαι; Αφορά όλα τα στοιχεία από τα οποία αποτελείται μια προσωπικότητα, ο/η εαυτός/ή. Έχει να κάνει με το να αναγνωρίζω και να γνωρίζω σε βάθος το συναίσθημά μου, το σώμα μου, τις προθέσεις μου, τα όνειρά μου, τα κίνητρά μου και τη συμπεριφορά μου.
  2. Αυτορρύθμιση: Το να γνωρίζω το πως συμπεριφέρομαι είναι πολύ σημαντικό. Το να ρυθμίζω τη συμπεριφορά μου ώστε να είναι ωφέλιμη για μένα και τους άλλους είναι ένα βήμα παραπάνω. Όταν έχω βαθύ κίνητρο για εξέλιξη, άρα να είμαι όλο και πιο κοντά στον αυθεντικό μου εαυτό, τότε ξέρω πότε μια συμπεριφορά χρειάζεται να αλλάξει. Η αυτορρύθμιση αφορά τη προθυμία μου όταν κάτι ενοχλεί τους άλλους να μπαίνω στη διαδικασία να την αλλάξω. Να δρω ώστε να βελτιώνομαι. Είναι η έμπρακτη εκδήλωση της συγνώμης.
  3. Η αυτοεκτίμηση: Ένας βασικός λόγος για τον οποίο θέλω να βελτιώνομαι είναι γιατί με εκτιμώ. Όσο πιο πολύ με εκτιμώ, τόσο πιο πολύ με φροντίζω. Το να αναγνωρίζω σε μένα πως έχω αξία και είμαι ένα ον μοναδικό, μου δίνει πολύ δύναμη. Μου δίνει εμπιστοσύνη σε μένα και πως μπορώ να τα καταφέρω. Έτσι ό,τι είναι ψεύτικο το απορρίπτω και το βγάζω από τη ζωή μου, καθώς έρχεται σε σύγκρουση με την εκτίμηση της αυθεντικότητάς μου.
  4. Τα υγιή όρια: Για να απομακρύνω κάτι ψεύτικο και ό,τι δε μου κάνει καλό σημαίνει πως ξέρω να βάζω όρια. Το να βάλλω υγιή όρια σημαίνει πως έχω αυτοεκτίμηση. Σέβομαι τις επιλογές μου, τις αντοχές μου και τι δε μου αρέσει. Έχω κάθε δικαίωμα να μη μου αρέσει κάτι και το εκφράζω.
  5. Έκφραση και η απόλαυση της ζωής: Πάνω στα υγιή όρια χτίζεται και η υγιής έκφραση. Όταν ξέρω να λέω όχι εκεί που εννοώ όχι, ξέρω να λέω ναι εκεί που θέλω με την καρδιά μου να λέω ναι. Αυτό σημαίνει πως ο λόγος μου μετράει. Έχει υπόσταση. Όταν θα σου πω κάτι, θα το εννοώ. Και εσύ θα ξέρεις τι να περιμένεις από εμένα. Μπορείς να βασίζεσαι σε μένα. Μέσα στη σχέση μου μαζί σου απολαμβάνω να εκφράζομαι όλα όσα μαθαίνω με την αυτογνωσία. Κι αυτό με κάνει να χαίρομαι και να ευχαριστιέμαι τη ζωή μαζί με σένα.
  6. Η συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση: Βασίζεσαι σε μένα κα για έναν άλλο πολύ σημαντικό λόγο. Γιατί μπαίνω στον κόπο να σε καταλάβω. Δίνω χρόνο και ενέργεια σε αυτό που μου λες και στο τι νιώθεις. Προσπαθώ να μπω στα δικά σου παπούτσια. Κι αυτό γιατί νοιάζομαι. Ο τρόπος λοιπόν που θα σου εκφράσω κάτι θα είναι μέσα από φροντίδα και σεβασμό προς σένα. Κι αυτό μπορεί να σου δώσει μια όμορφη αίσθηση οικειότητας και ανακούφισης.
  7. Κοινωνικές δεξιότητες: Είμαι μέλος μιας κοινωνίας και το γνωρίζω. Αφού γνωρίσω εμένα, ύστερα γνωρίσω εσένα, καταλαβαίνω πως εσύ κι εγώ, ανήκουμε σε ένα εμείς. Ίσως κάποια παρέα, ομάδα, κοινότητα, σίγουρα σε μια κοινωνία. Συντονίζομαι λοιπόν με αυτή την κοινωνία, με βάση τη προσωπικότητα μου, τα όνειρά μου και αυτά που εκείνη ζητάει. Έτσι μαθαίνω να προσφέρω στη κοινωνία για το ευρύτερο καλό.
  8. Πολιτισμός Φροντίδας: Γίνομαι έτσι μέλος ενός νέου Πολιτισμού, που βασίζεται στη συν εργατικότητα, την αλληλεγγύη, τον αλτρουισμό και τελικά τη φροντίδα. Πράττω ως ενεργός πολίτης που συνειδητά συμμετέχει στο χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου. Κι αυτό αξιοποιώντας στο βέλτιστο ικανότητες, δεξιότητες, την έκφραση και τη δημιουργικότητά μου. Επειδή αγαπώ, φροντίζω και νοιάζομαι. Έτσι έχω όλο και περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή και αυτό ενισχύει την αυτογνωσία μου, την αυτοεκτίμηση και όλα τα στοιχεία που με κάνουν αυθεντική/ο.
  9. Η σχέση μου με τη φύση: Κάτι που περικλείει εμένα, εσένα, και την κοινωνία, είναι η φύση. Είμαστε μέρος της φύσης. Η φύση αναπνέει μέσα μας. Εκείνη είναι η ζωοδότρα δύναμη. Το να έχω καλή σχέση με τη φύση, σημαίνει έχω καλή σχέση με το βαθύ είναι μου, και όλα όσα με περιέχουν. Στη παράδοση των σαμάνων των Ίνκας αυτή την οντότητα που τα περιλαμβάνει όλα και είναι η φύση, την ονομάζουν Pachamama. Όπως εκείνη με φροντίζει με το να μου δίνει τροφή, στέγη, αέρα να αναπνεύσω, χρειάζεται να την φροντίζω κι εγώ. Η σχέση μου με εκείνη είναι πολύ ουσιαστική για να έχω αυθεντικότητα, αλλιώς παραλείπω ένα βασικό στοιχείο του εαυτού μου/εαυτής μου.

Πως τα αποκτώ όλα αυτά;

Η αυθεντικότητα κατακτιέται με το να ζεις αυθεντικά. Αυτό σημαίνει πως η πορεία της ζωής σου δείχνει το δρόμο προς τον πυρήνα του εαυτού σου. Η πρόκληση είναι να εμπιστευτείς αυτή τη πορεία και να παραμείνεις πιστή/ος σε σένα. Η αυτοπαρατήρηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος που βοηθάει. Παρατηρώντας σε χωρίς φίλτρα κριτικής, μα με σεβασμό και συμπόνια σε σένα. Ύστερα οι συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες καλλιεργούνται με τη τριβή με τους άλλους ανθρώπους. Το να έχεις μια διάθεση να ακούσεις τι χρειάζεται βελτίωση και τι κάνεις πολύ καλά, επίσης βοηθάει. Ακόμη πρακτικές όπως ο διαλογισμός που βοηθά στην αυτοπαρατήρηση, την αυτορρύθμιση και την αυτογνωσία είναι πολύ χρήσιμες. Το χτίσιμο υγιών ορίων είναι κι αυτό μια πορεία προς την αυτοβελτίωση και γίνεται εφικτό όσο σε σέβεσαι και σε εκτιμάς αληθινά. Και να θυμάσαι πάντα πως είσαι κομμάτι της φύσης.

Αν θέλεις να δουλέψεις θέματα που αφορούν την αυθεντικότητα και την ουσιαστική έκφραση σου προτείνω να συμμετέχεις στον κύκλο συναντήσεων-Authentic Connection: Χτίζοντας συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη για την κοινότητα που ανθίζει. Ξεκινάει 11 Δεκέμβρη και θα γίνει μαζί με τον συνεργάτη Felix Metzger από την Κοινσεπ the Beehive community 

Ο δρόμος για την αυθεντικότητα είναι ένα υπέροχο ταξίδι, γεμάτο περιπέτειες και όμορφες στιγμές. Σε βοηθά να ανακαλύψεις την αληθινή σου φύση. Αξίζει να το ζήσεις!