Πως η διαφορετικότητα στηρίζει τις σχέσεις να ανθίσουν;

Πως η διαφορετικότητα στηρίζει τις σχέσεις να ανθίσουν; Η ψυχολογία έχει να δώσει πολλές απαντήσεις σε αυτό. Πολλές έρευνες έχουν γίνει για την αξία της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο, ενώ τελευταία γίνονται και όσο αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις γενικά. Ο κόσμος μας πλέον έχει εμπλουτιστεί με μεγάλη δόση διαφορετικότητας λόγω της παγκοσμιοποίησης. Έχουν διευρυνθεί οι ορίζοντες της πληροφόρησης και της γνώσης. Έχουμε έρθει σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, τρόπο σκέψεις, οπτικές, απόψεις κι αυτό δίνει μια πολυχρωμία στον τρόπο αντίληψης. Αυτό είναι ένα βασικό δώρο της διαφορετικότητας στις σχέσεις.

Η διαφορετικότητα στις σχέσεις

Όλες οι σχέσεις έχουν μια δόση διαφορετικότητας. Μάλιστα σύμφωνα με θεωρίες της ψυχολογίας, κάνουμε σχέσεις λόγω της διαφορετικότητας. Κι αυτό γιατί με το να είμαστε με κάποιον/ κάποια/ κάποιο διαφορετικό εμπλουτίζει τον κόσμο μας. Μέσα από τη διαφορετική ματιά του άλλου μαθαίνουμε να προσεγγίζουμε τα δικά μας βιώματα αλλιώς. Αποκτούμε νέες γνώσεις και δεξιότητες. Διευρύνουμε τα όρια του εαυτού μας, γνωστικά, συναισθηματικά και νοητικά. Οι σχέσεις έχουν ένα μεγάλο δυναμικό, γιατί δημιουργούν δυνατά συναισθήματα. Έτσι με την καλή αξιοποίησή τους μπορούν να μας κινητοποιήσουν για μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει και να στηρίξει την άνθισή μας ειδικά όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για καλές σχέσεις όπως η αγάπη, ο σεβασμός, το νοιάξιμο.

Ταυτότητα, διαφορετικότητα, σεξουαλικότητα

Η διαφορετικότητα αφορά αρκετά το πως αντιλαμβανόμαστε την ταυτότητά μου.  Η ταυτότητα σχετίζεται με το πως αντιλαμβανόμαστε πως είμαστε μέσα στο κοινωνικό σύνολο με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, την κουλτούρα, την εθνότητα, την ηλικία, τις πολιτικές πεποιθήσεις κ.ά. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός επηρεάζει αρκετά τις ανθρώπινες σχέσεις γενικά, όχι μόνο τις ερωτικές.

 Έρευνες έχουν δείξει πως οι ΛΟΑΤΚΙ σχέσεις πέρα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων, έχουν σημαντικές δυνατότητες ψυχικής άνθισης. Μπορούν να αναπτύξουν ψυχική ανθεκτικότητα, ελευθερία στις σεξουαλικές τους επιλογές, αυθεντικότητα και ειλικρίνεια σε σχέση με τα θέλω τους και τις προτιμήσεις τους. (Levitt et al. 2013; Riggle et al. 2008; Rostosky et al. 2010) Επίσης μπορούν να καλλιεργήσουν λόγω των βιωμάτων τους ενσυναίσθηση, συμπόνια και συναισθηματική νοημοσύνη. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι βασικά στοιχεία για την ψυχική άνθιση.

Η διαφορετικότητα κάνει ένα βήμα πέρα από την ταυτότητα. Έχει να κάνει με το ότι καταλαβαίνω πως είμαι μοναδική/ος/ο ως ολότητα. Αυτό που μπορεί να με βοηθήσει να καταλάβω τη μοναδικότητά μου είναι η αυτογνωσία. Το να με μάθω καλά, τι μου αρέσει, τι δε μου αρέσει, ποια είναι τα όριά μου, τι με κάνει να ενθουσιάζομαι, τι με κάνει να ερωτεύομαι, πως ζω τις στιγμές. Στιγμές που όταν τις μοιράζομαι, ανθίζω.

  Η αυθεντικότητα, η διαφορετικότητα και η άνθιση

  Όταν με μάθω όσο γίνεται καλά, τότε μπορώ να συναντήσω ένα άλλο μοναδικό ον και να συσχετισθώ από καρδιάς. Με αυθεντικότητα μπορώ να έρθω κοντά σε άλλους ανθρώπους και να ζήσω μέσα από σχέσεις βαθιές. Όταν θα έρθω κοντά σε σένα, και βήμα βήμα σου φανερώσω εμένα, αυτό κάτι θα αλλάξει σε μένα και στη ζωή μου αλλά και στη δική σου. Θα χρειαστεί να κάνω νέες επιλογές σε σχέση με το χρόνο και την ενέργειά μου. Θα μπω σε διαδικασία να το γνωρίσω και να φροντίσω τη σχέση που χτίζεται. Μπορεί ακόμη και κάποια πράγματα με τα οποία ταυτιζόμουν να αλλάξουν, ειδικά αν πρόκειται για έρωτα. Θα υπερβώ τα όρια του εαυτού μου, όπως τα ξέρω ως τώρα. Θα μεγαλώσω, θα απλώσω τα πέταλά μου που θα αποκτήσουν νέα χρώματα. Το ίδιο και εσύ. Μέσα από τη γνησιότητα της σχέσης μας θα ανθίσουμε μαζί, σε έναν όμορφο κήπο με πολύχρωμα λουλούδια.

Χρώματα που ίσως δεν είχα ποτέ, τα απέκτησα γνωρίζοντας εσένα.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πως να έχεις καλύτερες σχέσεις και τι ρόλο παίζει η αυθεντικότητα σε αυτό σε καλώ στον κύκλο online συναντήσεων-Αυθεντικές σχέσεις: Χτίζοντας συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη για σχέσεις που ευημερούν που θα γίνει κάθε Παρασκευή, 7μμ-9μμ από 28/05  ως 18/06. Επίσης την Πέμπτη 20/5 θα γίνει το δωρεάν livestreaming μέσω της Όμορφης Ζωής: Πώς οι αυθεντικές σχέσεις  γίνονται το κλειδί της ευτυχίας μου. Μαζί με τον συνεργάτη Felix Metzger από την Κοινσεπ the Beehive community θα μιλήσουμε για τις αυθεντικές σχέσεις ενώ θα είναι ένα δίωρο πλούσιο σε βιωματικές ασκήσεις και τεχνικές.

Πηγές:

Levitt, H. M., Horne, S. G., Ippolito, M., Reeves, T., Baggett, L., Dunavant, B., Geiss, M., Maxwell, D., & Huang, Q. (2013). An in-depth exploration of minority stress reflective of GLB experience. Unpublished manuscript.

Riggle, E. D. B., Whitman, J. S., Olson, A., Rostosky, S. S., & Strong, S. (2008). The positive aspects of being a lesbian or gay man. Professional Psychology: Research and Practice, 39(2), 210–217.

Rostosky, S. S., Riggle, E. D. B., Pascale-Hague, D., & McCants, L. E. (2010). The positive aspects of a bisexual self-identification. Psychology & Sexuality, 1, 131–144.