Παγκόσμια Ημέρα Μητέρας Γης

22/4 Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Τι είναι η Γη για μένα;

Τι είναι η Γη για σένα;

Τι είναι η Γη για μας;

Είναι το σπίτι μας

Είναι η Μεγάλη Μητέρα, που αγκαλιάζει εμάς.

Εσύ την αγκαλιάζεις;

Εσύ την αγαπάς;

Θυμάσαι πως είναι πάντα εδώ, για μας;

Έλα άνθρωπε χαμογέλα!

Η Μάνα μας σήμερα γιορτάζει

Από την αυγή,

ως τη στιγμή που χαράζει

και όταν εσύ τα μάτια έχεις κλειστά.

Εκείνη είναι πάντα εκεί για σένα

Ας τη γιορτάσουμε σήμερα με χαρά!

Η σημερινή ημέρα έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης. Καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Πλέον γιορτάζεται σε πάνω από 190 χώρες. Είναι η μέρα που μας υπενθυμίζει πόσο πολύτιμη είναι η Γη μας και πως χρειάζεται φροντίδα και προστασία.

Ιερή Γη- Μάνα Γη

Σε πολλές παραδόσεις αυτόχθονων σε όλο τον κόσμο η Γη θεωρείται Ιερή. Οι σαμάνοι από τα αρχαία χρόνια την τιμούσαν ως Ιερή και αυτή ήταν μια πολύ σημαντική εργασία τους. Να διατηρούν αρμονική τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και Γης– μεταξύ ανθρώπου και Φύσης. Όταν αντιλαμβάνεσαι τη Γη ως κάτι Ιερό, την τιμάς και την προστατεύεις ως κάτι τέτοιο. Κι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να το καλλιεργήσουμε στη σύγχρονη εποχή. Ο άνθρωπος έχει ξεχάσει την αξία της Γης. Χρειάζεται να την ξαναθυμηθεί, για τη δική του επιβίωση, για μια καλή ποιότητα ζωής και για να διατηρηθεί ολάκερος ο πλούτος της ομορφιάς της Γης.

Περιβάλλον και Φύση, ποια η διαφορά;

Συχνά μιλάμε για τη Γη ως κάτι που μας περιβάλλει. Μιλάμε για το περιβαλλοντικό ζήτημα, όταν μιλάμε για τη μόλυνση του πλανήτη. Αυτή η έννοια μας διαχωρίζει με έναν τρόπο από τη Γη, σαν να είναι κάτι έξω από εμάς. Σαν κάτι που απλά είναι γύρω μας. Η αλήθεια είναι πως είμαστε μέρος της Γης. Είμαστε μέρος της Φύσης. Η Φύση κατοικεί μέσα μας. Από εκείνη προήλθαμε. Η Γη, η Φύση μας δίνει τροφή, υλικά να χτίσουμε στέγη, να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Το πρόβλημα είναι πως καταπιέζουμε τη φωνή της φύσης μέσα μας. Μάθαμε στο πλαστικό, στο αναλώσιμο, στο φτιαχτό. Η ομορφιά στην αυθεντική φύση έχει κατηγορηθεί και υποτιμηθεί. Είναι καιρός να επαναφέρουμε σε ισορροπία τη σχέση μας με τη φύση. Να νιώσουμε τη ζωή που ρέει μέσα στις φλέβες μας όπως τα ρυάκια και τα ποτάμια. Να ακουμπήσουμε με γυμνά τα πόδια στο χώμα που δυστυχώς πολύς κόσμος το θεωρεί βρωμιά. Σε αυτό το χώμα ζουν και αναπτύσσονται όλα εκείνα με τα οποία θρέφεσαι. Σε αυτό το χώμα χτίστηκε το σπίτι σου και κατοικεί το νερό που πίνεις. Σε αυτό το χώμα κάποτε θα βρεθείς όταν θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της ζωής σου.

Η Γη είναι Ιερή! Είναι όλα εκείνα στα οποία βασίζεται η ζωή σου! Ας τη φροντίσουμε!