Πως τα όρια και η συναισθηματική ασφάλεια γίνονται τα θεμέλια για υγιείς σχέσεις

Πως τα όρια και η συναισθηματική ασφάλεια γίνονται τα θεμέλια για υγιείς σχέσεις

Οι σχέσεις είναι κάτι που μας απασχολεί όλους μέσα στη καθημερινότητα. Συχνά άνθρωποι που έρχονται να δουλέψουν μαζί μου δικά τους θέματα φαίνεται να τους απασχολούν πολύ οι σχέσεις. Είναι πολύ λογικό να συμβαίνει αυτό καθώς οι σχέσεις είναι ένας βασικός τρόπος που καλύπτουμε τις ανάγκες μας από την προϊστορική εποχή. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως βοηθούν να εξελιχθούμε σε κάθε τομέα της ζωής μας. Έτσι βοηθούν την κοινωνία και τον πολιτισμό να αναπτυχθεί. Τα όρια και η συναισθηματική ασφάλεια είναι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να δούμε για να μπορούμε να έχουμε υγιείς σχέσεις. Αυτό γιατί χτίζουν το πλαίσιο στο οποίο μπορούν οι άνθρωποι να καλλιεργήσουν το έδαφος για σεβασμό, εμπιστοσύνη, και τα δώρα που δίνουν οι σχέσεις. Δώρα όπως είναι η καλή ψυχική υγεία, η στοργή, η αγάπη, οι ευτυχισμένες στιγμές, και μακροζωία.

Τι είναι τα όρια;

Όρια σημαίνει να γνωρίζω ως που φτάνω σε κάθε τομέα της ζωής μου. Σημαίνει πως είμαι στη διαδικασία και αντιλαμβάνομαι ποιες είναι οι ανάγκες μου και που φτάνει η γραμμή που θέτω στις αντοχές μου. Είναι ο τρόπος που με βοηθάει να ορίσω αυτό που αντιλαμβάνομαι ότι είμαι, κάθε στιγμή.  Με βοηθάει να σταματήσω να με πιέζω να κάνω κάτι που δεν αντέχω και δεν θέλω. Έτσι, απελευθερώνω τη δύναμη και την ενέργειά μου για πράγματα που έχουν ουσία, όπως οι σχέσεις που πραγματικά με ενδιαφέρουν να χτίσω.

Γιατί χρειάζομαι τα όρια;

Τα όρια χρειάζονται για να μπορώ να τοποθετούμαι μέσα στις σχέσεις, ανάλογα με τις δυνάμεις, τις αδυναμίες και τις ανάγκες μου. Αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται με το να θέσουν όρια και αυτό φαίνεται στη καθημερινότητά τους. Μερικά παραδείγματα είναι: Όταν δεν μπορούν να πάρουν εύκολα αποφάσεις. Όταν οι επιλογές καθορίζονται μόνο από τα πρέπει και τα μη των άλλων. Όταν η γνώμη τους δεν ακούγεται και καταπίνουν τη φωνή τους. Σοβαρά θέματα με τα όρια προκύπτουν όταν υπάρχει έντονη επιθετικότητα, θυματοποίηση, χειρισμός, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κακοποίηση. Κάθε ένα από αυτά τα φαινόμενα είναι μια παθογένεια που έχει να κάνει με ξεκάθαρη έλλειψη σεβασμού του άλλου και των αναγκών του/της. Εδώ είναι πολύ σημαντικό στους ανθρώπους που δέχονται τέτοιες συμπεριφορές να καλλιεργηθούν τα όρια με το να ενισχυθεί η αίσθηση του εαυτού/εαυτής και  η προστασία και η φροντίδα του/της.

Πως μπορώ να χτίσω συναισθηματική ασφάλεια;

Η πρώτη σκέψη από όπου μπορώ να ξεκινήσω είναι ‘’Χρειάζεται να με φροντίζω’’. Ένας βασικός τρόπος να με φροντίσω είναι να μάθω τα όρια μου. Να αντιλαμβάνομαι πότε κάτι με ενοχλεί και τι είναι αυτό; Να μάθω να αναγνωρίζω τις συναισθηματικές ανάγκες μου και ποιες είναι αυτές που έχω παραμελήσει και να τις φροντίσω. Να αναλάβω την ευθύνη του των συναισθημάτων μου ως ενήλικας και να με πάρω από το χέρι να με στηρίξω σε ό,τι κι αν νιώθω. Κι αυτό γιατί η πρώτη σχέση που χρειάζεται να έχω φροντίσει για να στηρίξω όλες τις άλλες, είναι η σχέση με εμένα!

 Τότε μπορώ να πω ξεκάθαρα όχι σε κάθε τι που δε μου κάνει καλό. Μπορώ να έχω σε υγιή απόσταση ανθρώπους που δεν έχουν καλές προθέσεις και να σταματήσω να μπλέκομαι σε καταστάσεις μη υγιείς. Τότε αυτόματα λέω ναι σε υγεία και στην προσωπική μου ανάπτυξη. Βασική ικανότητα που με βοηθάει να χτίσουμε συναισθηματική ασφάλεια είναι η αυτοσυμπόνια. Ειδικά το στοιχείο εκείνο που αφορά τη συμπόνια μου αναλαμβάνοντας δράση, ώστε να με προστατεύω.

Οι υγιείς σχέσεις ανθίζουν σε γερό χώμα

Αν σκεφτείς πως οι σχέσεις είναι σα να λουλούδια, τότε καταλαβαίνεις πόσο σημασία έχει το χώμα να είναι γερό. Τα όρια και η συναισθηματική ασφάλεια είναι το γερό χώμα στις σχέσεις σου. Όταν μάλιστα το χώμα αυτό είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία για τον ψυχισμό, τότε μπορείς να χτίσεις θετικές σχέσεις. Αυτές είναι η βάση σου για την ευημερία.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις σχέσεις, τα όρια και ειδικά τις θετικές σχέσεις σε καλώ στο online σεμινάριο ‘’Θετικές Σχέσεις. Δημιουργώντας σχέσεις που στηρίζουν την ευημερία μου’’ Παρασκευή στις 30 Απρίλη, 18:00- 21:00. Επίσης Τετάρτη 21 Απρίλη θα γίνει ένα δωρέαν Instagram event ‘’Τι είναι οι θετικές σχέσεις και πως με βοηθάνε να ευημερήσω;’’ που θα γίνει μια μικρή παρουσίαση του σεμιναρίου.

Και να θυμάσαι πάντα! Τα όρια και η συναισθηματική ασφάλεια είναι τα θεμέλια για τις υγιείς σχέσεις! Ειδικά στις μέρες μας που η παγκόσμια υγεία δέχεται πλήγματα μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε!