Τι μπορώ να κάνω για τη πίεση που δέχομαι στη δουλειά;

Τι μπορώ να κάνω για τη πίεση που δέχομαι στη δουλειά;

Πως μπορεί η ψυχολογία να με βοηθήσει να ανταπεξέλθω στο άγχος μέσα στο χώρο εργασίας;

Στις ημέρες μας ο χώρος εργασίας μπορεί να γίνει χώρος άγχους και δυσφορίας ή χώρος εξέλιξης και ανάπτυξης. Χάνεται συχνά η ζωντάνια και η ζωτικότητα με την οποία εισήχθη στην αγορά εργασίας, βουλιάζοντας στη ρουτίνα. Όταν όμως πάρω τα ινία της ζωής μου στα χέρια μου, τότε και η δουλειά μπορεί να αλλάξει από χώρο πίεσης σε χώρο δημιουργίας και ευημερίας

Η δουλειά μου ως αποτέλεσμα μάθησης και πίστης στο όνειρο

Ο χώρος εργασίας είναι εκεί που δίνω αρκετή ενέργεια από την καθημερινότητά μου. Πριν μπω σε ένα χώρο εργασίας έχουν προηγηθεί χρόνια σπουδών, εκπαίδευσης και μάθησης. Είναι σημαντικό να καταλάβω πως η εργασία μου είναι κάτι σημαντικό για τη ζωή μου. Όχι μόνο γιατί από αυτήν βγάζω χρήματα για να ζήσω αλλά και γιατί ήταν ένα όνειρό μου που από το σχολείο ήθελα να πραγματοποιήσω. Συμβαίνει όμως αυτό που αντιμετωπίζω στην αγορά εργασίας να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ονειρευόμουν. Ένας βασικός λόγος που σήμερα αρκετός κόσμος πιέζεται στη δουλειά του έχει να κάνει με την αντίφαση ονείρου-πραγματικότητας. Άραγε μπορώ να κάνω κάτι για αυτό;

Πίστη στο όνειρο-αναπροσαρμογή στην πραγματικότητα

Αυτό που μπορεί να με βοηθήσει είναι να θυμηθώ το όνειρό μου, το σκοπό στη ζωή μου. Είναι ωφέλιμο να αναρωτηθώ αν η δουλειά που κάνω με ικανοποιεί. Αν αντιστοιχεί με κάποιο τρόπο στις αξίες και τις ανάγκες μου ως άνθρωπος. Συχνά επικεντρωνόμαστε στην επιβίωση και αφήνουμε τον πήχη να φτάνει μέχρι εκεί.

Η αλήθεια είναι πως η ενέργεια και η προσοχή που δίνουμε στη δουλειά μας είναι πολύτιμη.

Όταν το θυμηθώ αυτό χρειάζεται να αναλογιστώ τι σκοπό εξυπηρετεί η δουλειά μας στη δική μου ζωή. Αν το όνειρό μου ήταν κάτι διαφορετικό από τη δουλειά που κάνω, μπορώ να δω πως η τωρινή μου δουλειά με βοηθά σε αυτό το σκοπό. Να επιστρατεύσω δηλαδή τη δύναμη της θετικότητας. Αυτό σημαίνει πως δίνω θετικό νόημα στη δουλειά που κάνουμε τώρα. Ο νους τότε ηρεμεί και ησυχάζει και μειώνεται το στρες, όταν κάτι του κάνει νόημα. Για παράδειγμα η τωρινή εργασία μπορεί να μου δίνει χρήματα και μόνο αυτό. Αυτά τα χρήματα θα μπορώ να τα αξιοποιήσω είτε για εκπαιδεύσεις για την εργασία που ονειρεύομαι είτε για το κεφάλαιο να ανοίξω την επιχείρηση που ονειρεύομαι.

Οι εργασιακές σχέσεις ως προκλήσεις να εξελιχθώ

Συχνά στον εργασιακό χώρο αυτό που με πιέζει είναι οι σχέσεις με συναδέρφους, πελάτες και προϊσταμένους. Το να εργάζεσαι σε ένα χώρο που υπάρχει πολύς ανταγωνισμός και λιγοστή ενσυναίσθηση μπορεί να γίνει έντονος στρεσογόνος παράγοντας.  Τι μπορώ να κάνω σε αυτή την περίπτωση;

  1. Να βάλλω υγιή όρια ειδικά στους ανθρώπους στην εργασία μου που είναι χειριστικοί. Να διαμορφώσω το δικό μου χώρο εκεί που εργάζομαι και να έχει εμφανή τις δικές μου ποιότητες. Να θυμάμαι πως όποια κι αν είναι η θέση του άλλου πάντα μεταξύ μας χρειάζεται σεβασμός.
  2. Να καλλιεργήσω ικανότητες που αφορούν κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη. Να αντιληφθώ πως έχω προσωπικότητα, συναισθήματα, βιώματα και ικανότητες που τα φέρνω μαζί μου στην εργασία, το ίδιο και οι συνεργάτες μου. Να αντιληφθώ πως κινείται η αγορά και ο χώρος εργασίας μου μέσα σε αυτή και τι ρόλο θέλω να παίζω σε αυτό. Να θυμάμαι πως έχω αξία, το ίδιο και οι συνάδελφοι μου και αν μπορώ να τους δω μέσα από τα δικά τους μάτια τι δυσκολίες περνούν.
  3. Να με φροντίζω και να θυμάμαι το νόημα που έχει για μένα η εργασία μου. Να δίνω εγώ πρώτα αξία σε μένα, στις αρετές και τις ανάγκες μου. Να μου αναγνωρίζω τα κατορθώματά μου και να μαθαίνω μέσα από τα λάθη μου. Όταν κάτι με ενοχλεί να το παρατηρώ, να με ακούω και να φροντίζω να μην εκτίθεμαι σε συνθήκες που με ενοχλούν μέσα στο χώρο εργασίας. Αν πχ. υπάρχει κλίμα τοξικού κουτσομπολιού ειδικά από τη στιγμή που με ενοχλεί, έχω δικαίωμα να μη συμμετέχω.
  4. Ας αναπτύξω νοοτροπία ανάπτυξης ώστε κάθε τι που μου συμβαίνει μέσα στο χώρο εργασίας, ακόμα και οι πιο δύσκολοι συνεργάτες να γίνουν δάσκαλοι. Μέσα από αυτούς μπορώ να μάθω να θέτω όρια, να έχω ψυχική αντοχή και σοφία.

Η εργασία ως υπηρεσία στο κοινωνικό σύνολο

Το ζήτημα είναι να είμαι ενεργό μέλος της κοινωνίας. Αυτό μπορώ να το καταφέρω μέσα από την εργασία μου. Εκεί μπορώ να εκφράζω το δυναμικό μου και τις ικανότητές μου για μένα και για την κοινωνία μου. Αν έχει έρθει η ώρα να αλλάξω εργασία και να κάνω αυτό που ονειρεύομαι να με στηρίξω με κάθε τρόπο σε αυτό το μονοπάτι.

Σε όποιο σημείο και αν βρίσκεσαι σε σχέση με το όνειρό σου σου προτείνω να το δούμε μαζί στο σεμινάριο online σεμινάριο- Διαμορφώνω τη δουλεία μου όπως εγώ ονειρεύομαι, που θα γίνει το Σάββατο 27 Μάρτη. Εκεί θα δοθούν εργαλεία για να μπορέσεις να κάνεις το επόμενο βήμα για το όνειρό σου.