8 του Μάρτη- Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8 του Μάρτη: Είναι μια μέρα υπενθύμισης, μια μέρα που θυμόμαστε πως εμείς οι γυναίκες έχουμε φωνή. Μια μέρα που μας υπενθυμίζει πως τα δικαιώματα της γυναίκας χρειάζεται να γίνουν δεδομένα. Πως μια ζωή γεμάτη άνθιση δεν είναι δεδομένο για πολλές γυναίκες. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να συνεχιστεί ο αγώνας.

Μικρή ιστορική αναδρομή

Σαν σήμερα, το 1857 στην Νέα Υόρκη, οι εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία συμμετείχαν στην πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη απεργία γυναικών ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρόταση για καθιέρωση της 8 του Μάρτη ως Ημέρα της Γυναίκας έγινε το 1910 από τη «Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών». Τελικά καθιερώθηκε και ως μέρα αργίας το 1917 όταν οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία. Το 1975 θεσπίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από τον Ο.Η.Ε και ως σήμερα συνεχίζει ως ένας τέτοιος θεσμός.

Η αξία της ημέρας αυτής στο σήμερα

Το γυναικείο ζήτημα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Στις περισσότερες χώρες οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν διακρίσεις, ρατσισμό, αδικίες κάθε είδους, κακοποίηση και βία κάθε είδους. Στη χώρα μας ειδικά με το κίνημα Metoo γίνεται εμφανές αυτό που χρόνια έμενε στη σιωπή. Πως οι γυναίκες στο χώρο της εργασίας δεν είναι ασφαλής. Το θέμα είναι πως συχνά η ασφάλεια της διακινδυνεύεται συχνά μέσα στην οικογένεια, με την ενδοοικογενειακή βία και στο περιβάλλον της γενικότερα.

Το αίτημα για ψυχική άνθιση πιο επίκαιρο από ποτέ!

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας (και ως γυναίκα εννοώ κάθε ον που ταυτίζεται με τα γυναικεία χαρακτηριστικά) να ανθίζει. Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα σε μια όμορφη ζωή και αξίζει σεβασμό, υγεία, αγάπη και ευημερία. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται όλα τα δικαιώματά της να είναι απόλυτα προστατευμένα από την κοινωνία. Με τρόπο που να μπορεί να είναι αυθεντική, και να σταματήσει να προσπαθεί να ανταποκρίνεται στα στερεότυπα που η κοινωνία νομίζει πως την αφορούν. Όσο υπάρχουν εμπόδια σε αυτό, χρειάζεται να συνεχιστεί ο αγώνας ο κοινωνικός και η προσωπική προσπάθεια με όποιο μέσο μπορεί να διαθέσει.

 Και να θυμόμαστε:

  • Tο σώμα μιας γυναίκας είναι ιερό!
  • Η ψυχή μιας γυναίκας είναι ιερή!
  • Η σεξουαλικότητα μιας γυναίκας είναι ιερή!
  • Η σκέψη της, το συναίσθημά της είναι δικαίωμά της!
  • Η έκφραση της γυναίκας είναι πολύτιμη για κείνη και για όλη την κοινωνία!

Ένα ποίημα αφιερωμένο στη γυναίκα και τη σημερινή ημέρα

Γυναίκα εσύ!

Γυναίκα εσύ Μήτρα του ωκεανού της Γέννας

Γυναίκα εσύ! Που στολίζεις το σύμπαν με το Είναι σου

Σε τιμώ

Σε αγαπώ

Σε σέβομαι

Είθε όλες οι χαρές της Γης να αγκαλιάσουν τον κόρφο σου να σε γεμίσουν άνθη

Γυναίκα εσύ Ιερή!