ανθίζω ως γυναίκα

Πώς μπορώ να ανθίσω ως γυναίκα; Part 2

Πώς μπορώ να ανθίσω ως γυναίκα; Ποια η σημασία της ψυχικής άνθισης για μια γυναίκα;

Το ψυχολογικό ανθίζειν είναι μια έννοια που μελετάει η Θετική Ψυχολογία. Με βάση τη θεωρεία του Dr. Martin Selligman για να μπορέσει ένας άνθρωπος να ανθίσει χρειάζεται 5 στοιχεία 1) Θετικά Συναισθήματα 2) Καλές σχέσεις 3) Δέσμευση 4) Νοηματοδότηση 5) Επίτευξη  (Seligman, 2011).

Είναι γεγονός πως όλοι οι άνθρωποι μοιραζόμαστε κοινά χαρακτηριστικά που μας κάνουν να ανθίσουμε. Όπως επισημαίνει και η θεωρεία του Selligman. Η γυναικεία ψυχολογία λόγω των ξεχωριστών χαρακτηριστικών της έχει ανάγκη από κάποιες δικές της ποιότητες. Η βιολογία της, τα χαρακτηριστικά της θηλυκής ψυχολογίας, η κυκλικότητά της,  οι μοναδικές δυνάμεις της γυναίκας χρειάζονται να ληφθούν υπόψη όταν μιλάμε για τη ψυχή μιας γυναίκας και πώς αυτή ανθίζει.

Τα 5 στοιχεία που χρειάζεται η ψυχή μιας γυναίκας για να ανθίσει.

ΓΗ

Κάθε άνθος χρειάζεται ΓΗ. Έτσι και η ψυχή μιας γυναίκας χρειάζεται ένα πλαίσιο, ένα πεδίο στήριξης στο οποίο μεγαλώνει κι αναπτύσσεται. Η γη έχει να κάνει με τα θεμέλια και τις συνθήκες μέσα μας και στο εξωτερικό μας περιβάλλον. Έχει να κάνει με το πως η γυναίκα οριοθετεί τον εαυτό της στον κόσμο. Οι στέρεες βάσεις της γης μέσα της αφορούν τον πυρήνα της ψυχής της, τις θεμελιώδεις αρχές και πεποιθήσεις της για τη ζωή και τον κόσμο.

Το στοιχείο της γης έχει επιπλέον πολύ ουσιαστικά χαρακτηριστικά. Είναι το πλαίσιο που μπορεί να εγκυμονήσει ιδέες, σχέδια και το πιο σημαντικό, ζωή. Όπως η γη που έχει πιο σκούρα χρώματα έτσι και η Μήτρα κυοφορεί τη ζωή μέσα της. Είναι το ασφαλές πεδίο στο οποίο μεγαλώνει μέσα το παιδί. Το παιδί ως απόγονος, το παιδί ως μία ιδέα και έργο δικό μας που δημιουργούμε εμείς από την αρχή. Το σώμα ως παιδί που έχει ανάγκες και χρειάζεται μια ώριμη Ψυχή, τη δική μας, να το φροντίζουμε.  

ΝΕΡΟ

Το νερό μου προσδίδει τη δύναμη της δεκτικότητας, της ρευστότητας και την ικανότητα να διεισδύσουμε στα βάθη της ψυχής. Συμβολίζει το συναίσθημα. Έτσι όπως το νερό με θρέφει και το συναίσθημα με θρέφει. Χωρίς συναίσθημα η ζωή είναι στεγνή, χωρίς νόημα, χωρίς ζωντάνια. Στο νερό καθρεφτίζεται το πρόσωπό μου. Μαθαίνω πως είμαι ένα πρόσωπο. Ρέω σαν το νερό ανάλογα με τις συνθήκες (ΓΗ)  αποκτώ ρευστότητα και αλλάζω σχήμα. Αλλάζω ρόλους. Όμως δε χάνω ποτέ την ουσία μου. Ως γυναίκα γίνομαι ευλύγιστη και συνάμα θρεπτική όπως η βροχή. 

 Στο νερό επίσης βλέπω το δικό σου πρόσωπο. Στο νερό βλέπω πως και εσύ πονάς, όπως κι εγώ, πως χαίρεσαι και λυπάσαι όπως κι εγώ. Το νερό με μαθαίνει να αναγνωρίσω μέσω της ενσυναίσθησης τις άλλες γυναίκες. Ως γυναίκα συναισθάνομαι την Άνιμα (το θηλυκό αρχέτυπο) ανεξάρτητα από το φύλο σου. Με το νερό εξαγνίζομαι. Συνδέομαι με τη Πηγή της Ζωής και γίνομαι και εγώ ζωή. Ως γυναίκα έχω μια ξεχωριστή σχέση με το υγρό στοιχείο και ειδικά μέσα από την περίοδό μου. Ο κύκλος που ακολουθεί το σώμα μου μέσα από το αίμα της περιόδου, με μαθαίνει την πιο βαθιά μου σχέση με τη ροή της ίδιας της ζωής.

ΦΩΤΙΑ

Ως γυναίκα χρειάζομαι τη Φωτιά! Το σπινθήρισμα της ψυχής. Την ώθηση για δημιουργία. Το σμίξιμο σώματος με πνεύμα που θα γεννήσει. Κάθε γυναίκα έχει μέσα της φωτιά. Από την νοικοκυρά, ως την ιατροδικαστή, την αθλήτρια, τη μάνα, τη φεμινίστρια, κ.α. Όλες μας έχουμε ανάγκη να χορέψουμε τη φλόγα μας. Να νιώσουμε τη σεξουαλικότητά μας. Να την τραγουδήσουμε, να την αφήσουμε να εκφραστεί. Η φωτιά είναι η έκφραση της αλήθειας μου, της φωνής και της σοφίας μου. Καθώς είμαι πλασμένη από τη δική μου Ψυχή και μέσα μου κουβαλώ τις φωνές και τη σοφία όλων των γυναικών της γενεαλογίας μου. Μέσα μου μιλάει η Θηλυκή Αρχή που θέλει να εκφραστεί μέσα από το δικό μου μοναδικό είναι. 

ΑΕΡΑΣ

Ο αέρας έχει να κάνει με την επέκταση, την αρμονία και την ισορροπία. Ο αέρας είναι η ελευθερία της ψυχής που λικνίζεται σαν τα φύλλα στον άνεμο. Ακολουθώντας τη διαίσθησή της σαν να ακολουθεί τον άνεμο η γυναίκα αφουγκράζεται και ευθυγραμμίζεται με τη δυναμική της κάθε στιγμής. Έτσι εξισορροπεί όλα τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν, ακόμα κι αυτά που φαίνονται αντίθετα, όπως η άγρια φύση της με την κοινωνική της φύση.  Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο  αέρας δίνει τη φρεσκάδα και την αναζωογόνηση που χρειαζόμαστε ως γυναίκες στην καθημερινότητά μας. Επεκτείνει τα όρια μας , μας δίνει το δικαίωμα στην ανεμελιά και στην ονειροπόληση. Είναι η ανάγκη επικοινωνίας της ψυχής μου με τις άλλες ψυχές και με όλη την πλάση, με στόχο να μοιραστώ τους καρπούς της ψυχής μου. Μέσα από το παιχνίδισμα της δημιουργικότητας.

ΑΙΘΕΡΑΣ

Ο ΑΙΘΕΡΑΣ είναι το στοιχείο της ένωσης. Επεκτείνει τα όρια μας μέσα από την πνοή. Είναι η δύναμη που μέσω της αναπνοής μας δίνει ζωή και εξισορροπεί την ύπαρξή μας σε όλα τα επίπεδα, ψυχή, σώμα και πνεύμα. Καθώς και τα τέσσερα στοιχεία, γη, νερό, φωτιά και αέρα. Κρατάει μέσα του όλη την Ύπαρξη σε ενότητα. Είναι η αρμονική σύνθεση του Όλου που δίνει στη γυναίκα την αίσθηση της ένωσης. Έτσι αγκαλιάζει όλα της τα κομμάτια, από τα πιο κοινωνικά, ως τα πιο εσωστρεφή, από τα άγρια ένστικτα, ως τα πιο λεπτεπίλεπτα και καλλιεργημένα. Έτσι φωτίζει την ύπαρξή της με την εσωτερική της ομορφιά!

Τα 5 στοιχεία λοιπόν συνθέτουν τον πλούτο των ποιοτήτων που χρειάζεται μια γυναίκα να ανθίσει. Στήριξη, πλαίσιο, συναίσθημα, ροή, ευλυγισία, φρεσκάδα, επικοινωνία, αρμονία, ενότητα καθώς και ισορροπία μεταξύ της άγριας φύσης και της κοινωνικής φύσης είναι κάποια από αυτά. Και να θυμόμαστε πάντα:

Κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή. Ένα ξεχωριστό μπουμπούκι που ανθίζει στο δικό της χρόνο και ανάλογα με τις δικές της προσωπικές ανάγκες, ταλέντα και δυνάμεις χαρακτήρα. Εύχομαι σε κάθε γυναίκα να αναδυκνύει την εσωτερική της ομορφιά και να ανθίζει!

Έχεις εντοπίσει πώς εκφράζονται αυτά τα στοιχεία στη ζωή σου; Θα ήθελες να  πειραματιστείς μαζί τους και να βιώσεις την ψυχική άνθιση μαζί με άλλες γυναίκες; Έλα μαζί μας στο online σεμινάριο Κύκλο Γυναικών όπου θα εξερευνήσουμε όλες αυτές τις πτυχές και θα μοιραστούμε την εμπειρία μας. Θα μας συνοδέψεις; 

Το παρόν άρθρο γράφτηκε σε συνεργασία με τη Μακρίνα Μαρμαρα- χοροθεραπεύτρια

Πηγή:

-Seligman, M. E. (2011). Flourish: A new understanding of happiness, well-being – and how to achieve them. London: Nicholas Brealey.