Γυναίκα που ανθίζει

Πώς μπορώ να ανθίσω ως γυναίκα; Part 1

Πως μπορώ να ανθίσω ως γυναίκα; Ειδικά στη σύγχρονη εποχή όλο προκλήσεις. Τώρα που ως γυναίκα έχω πάρα πολλούς ρόλους και υποχρεώσεις.

Η απάντηση είναι : Όταν αφήσω τη ζωή να ανθίσει μέσα μου! Πολλά είναι αυτά που μπορεί να σταθούν ως εμπόδια. Από την έλλειψη αποδοχής της αληθινής μου φύσης, ως την σύγκρουση της γυναικείας ενστικτώδης φύσης μου με την κοινωνική μου υπόσταση. Το θετικό είναι πως το να ανθίσω εξαρτάται από εμένα. Κάτι επίσης πολύ σημαντικό και θεμελιώδες να βρίσκομαι και όσο μπορώ να επιλέγω ανθρώπους, χώρους και καταστάσεις που έχουν σεβασμό.

Μπορώ!

Η λέξη κλειδί είναι το μπορώ. Αυτό σημαίνει πως καλώ τις εσωτερικές μου δυνάμεις να με στηρίξουν. Μέσα από το σώμα μου, τα συναισθήματά μου, την ψυχή μου μιλάει η ίδια η Φύση. Μπορώ! Όπως η ίδια η Φύση μπορεί! Καλώ την εσωτερική μου σοφία ως γυναίκα να με καθοδηγήσει. Ακόμα και αν είμαι σε περιβάλλον που δε με στηρίζει ως γυναίκα, να θυμάμαι πως μπορώ! ο,τι κι αν πιστεύουν οι άλλοι. Σε τέτοια περιβάλλοντα χρειάζεται να βάζω πολύ καλά τα όρια μου και να θυμάμαι πως το όχι σημαίνει όχι.

Πως ξεκινάω;

Το πρώτο βήμα είναι να δω πως είμαι αυτή τη στιγμή. Να εστιάσω σε μένα και να με δω. Η αυτογνωσία είναι το πρώτο βήμα. Να δω τις ανάγκες μου ως γυναίκα. Να δω πέρα από τους ρόλους μου, εγώ τι χρειάζομαι. Έχω μέσα μου μια δύναμη που θέλει να αφήσει το παρελθόν. Που θέλει να συγχωρέσει στο δικό της χρόνο, κι αν μόνο εάν το θέλω πραγματικά. Να θυμάμαι πως έχω μέσα μου μια ζωή που θέλει να δημιουργήσει. Κάθε γυναίκα έχει αυτή την ανάγκη και κάθε γυναίκα χρειάζεται φροντίδα και στήριξη. Σημαντικό είναι να δω αν εγώ με στηρίζω και αν είμαι σε περιβάλλον που με στηρίζει. Αλλιώς στην ώρα μου να κάνω τέτοιες αλλαγές ώστε να λαμβάνω το σεβασμό που αξίζω.

Παρατηρώ:

  • Έχω το χρόνο να κάνω αυτά που θέλω;
  • Έχω την ενέργεια, τη δύναμη;
  • Με φροντίζω αρκετά;
  • Είμαι σε ένα περιβάλλον που έχω επιλέξει, και με στηρίζει;

Το δεύτερο βήμα- η αποδοχή της δυαδικής φύσης μου και η αυτοσυμπόνια

Ίσως διαπιστώνω πως δεν καλύπτω τις ανάγκες μου. Ίσως διαπιστώνω πως έχω θυμό, παράπονο, πίκρα, απογοήτευση. Τότε ας δοκιμάσω και ας αρχίσω να με αποδέχομαι όπως είμαι. Ας με συμπονέσω.

Ας αποδεχτώ τον θυμό μου, το φόβο μου, τη λύπη μου. Ας με ακούσω, ας αφουγκραστώ τον πόνο μου. Να ακούσω την εσωτερική μου φύση που ίσως έχει παραμεριστεί από την κοινωνική μου υπόσταση. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών νιώθουν θυμό, ένταση και έχουν έντονα ξεσπάσματα όταν για πολύ καιρό έχουν περιοριστεί στα πρέπει και σιωπούν την εσωτερική τους φωνή, που φωνάζει ζήσε! Ένα μεγάλο παράπονο κρύβεται στη καρδιά και ένας λυγμός στο λαιμό, που θέλει να μιλήσει, να εκφραστεί.

Η ενστικτώδης μου φύση θέλει να εισακουσθεί

Είμαι μέρος της Φύσης, η Φύση ζει εντός μου. Η ενστικτώδης γυναικεία φύση μέσα μου ζητά την προσοχή μου. Εκείνη είναι που ανθίζει. Όπως γενικά  η Φύση έτσι κι εκείνη έχει τους κύκλους της:  Γέννηση, Θάνατος, Αναγέννηση.

 Όταν ωριμάζω ως γυναίκα γνωρίζω πότε κάτι είναι να τελειώσει, να πεθάνει μέσα μου και πότε είναι η ώρα της γέννας, της δημιουργίας.

Αν είμαι σε κατάσταση που πεθαίνει το παλιό, να είμαι δίπλα μου στη θλίψη που αυτό φέρνει. Αν είμαι κάπου που δε σέβονται τη γυναικεία φύση μου και γενικά με υποτιμούν ή παραβιάζουν τα όρια μου είναι η ώρα να βάλω τέλος σε αυτό. Στηρίζοντας εμένα, ζητώντας βοήθεια που είναι κατάλληλη για την περίπτωσή μου και βρίσκοντας ανθρώπους που θα με στηρίξουν στον αγώνα μου για δικαιοσύνη. Επίσης αν είμαι σε κατάσταση που μέσα μου βράζει η φλόγα της δημιουργίας, να ακούσω αυτή τη φλόγα. Να την αποδεχτώ, να την αγκαλιάσω. Να της δώσω τη προσοχή που της αξίζει!

Η κοινωνική μου φύση χρειάζεται να εκφραστεί

Εντός μου υπάρχει η γυναίκα ως μέλος της ανθρώπινης φυλής και της ανθρώπινης κοινωνίας. Είναι εκείνη που έχει ενσωματώσει την κοινωνία που ζει και θέλει να έχει θέση μέσα σε αυτή.

 Ας ακούσω με αποδοχή και αγάπη όταν η κοινωνική μου φύση λέει:

-Ναι! έχω φωνή και θέλω να  επικοινωνώ τις αξίες μου. Ναι, θέλω να αναδεικνύω τα ταλέντα μου, τις ικανότητές μου! Ναι είμαι πολύ ικανή! Μπορώ και θέλω να αναλαμβάνω ευθύνες. Μου αξίζει να έχω καλή εργασία και καλή αμοιβή!

-Θέλω να είμαι και να γίνομαι μητέρα της νέας γενιάς. Έχω κάθε δικαίωμα ως γυναίκα να θέλω να είμαι σημαντικό κομμάτι του κόσμου. Να ψηφίζω, να συμμετέχω στα κοινά, να έχω γνώμη και άποψη. Είμαι πολύ άξια και πολύ σημαντικό μέλος της κοινωνίας μας. Χρειάζομαι να ανθίζω μέσα στην κοινωνία που ζω. Κι έτσι να την βοηθώ στην δική της άνθιση.

ΑΞΙΖΩ!

Αφού ακούσω την κοινωνική μου φύση είμαι έτοιμη για το τρίτο βήμα.

Το τρίτο βήμα – η έκφραση με χαρά και η αλλαγή

Όταν με ακούσω, με αγκαλιάσω, μου φερθώ με στοργή έρχεται η ώρα της άνθισης. Εκείνη η ώρα όταν την καλωσορίζω με χαρά και αφήνομαι να την απολαύσω δίνω το πιο φωτεινό μήνυμα στην ψυχή μου. Μια άνθιση που προκύπτει συνειδητά. Όταν εκφράσω όσα έχω μέσα μου με υγιή τρόπο. Δηλαδή με όρια, με σεβασμό και διάθεση για επικοινωνία. Όταν οι δυο γυναίκες εντός μου, η ενστικτώδης και η κοινωνική έρθουν κοντά και στηρίζουν η μία την άλλη.

Πώς γίνεται αυτό; Με το ταξίδι της ωρίμανσης της γυναικείας μου ψυχολογίας, ακούγοντας και τις δυο πλευρές, ως τις όψεις του ίδιου νομίσματος. Εμένα όλη, που θέλω και έχω κάθε δικαίωμα να ανθίσω!

H γυναικεία φύση είναι δώρο! Απόλαυσε την μέσα από τη ζωή, ανθίζοντας!