χωρίς ενοχές ευημερά

5+1 τρόποι να διώξεις τις ενοχές όταν φροντίζεις εσένα

Ποιοι τρόποι υπάρχουν για να διώξεις τις ενοχές όταν φροντίζεις εσένα; Αρχικά χρειάζεται να δούμε γιατί υπάρχουν αυτές οι ενοχές. Στη συνέχεια να μπούμε σε μια διαδικασία αποδοχής αυτού του συναισθήματος. Ύστερα να δούμε πώς μπορούμε να το αλλάξουμε σε μια κατεύθυνση που να εξυπηρετεί την ευημερία μας.

Πολλοί άνθρωποι έχουν ενοχές σε σχέση με την φροντίδα του εαυτού/ της εαυτής τους. Οι ενοχές όπως και κάθε αρνητικό συναίσθημα έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Είναι σηματοδότες της ψυχικής μας πορείας και κατάστασης. Οι ενοχές υπάρχουν στην ανθρωπότητα ως τρόπος προφύλαξης από το να έχουμε κάποια συμπεριφορά που θα βλάψει κάποιον άλλο. Μας αποτρέπουν στο να κάνουμε κάτι που δεν είναι ωφέλιμο για την φυλή, την ομάδα που ανήκουμε και το κοινωνικό σύνολο.

Το πρόβλημα με τις ενοχές

Τι συμβαίνει όμως και οι ενοχές έχουν γίνει συχνά εμπόδιο για την αυτοφροντίδα; Οι γονείς, το σχολείο, ο κοινωνικός περίγυρος ανέπτυξε τρόπους σκέψεις και πεποιθήσεις που δημιούργησαν υπερβολικά ΄΄πρέπει΄΄ και περιορισμούς που δεν χρειάζονται. Πολλά παιδιά από μικρά έμαθαν πως για να κερδίσουν την αγάπη των γονιών τους και να είναι αρεστά στους άλλους χρειάζεται να ικανοποιούν τα θέλω τους. Μάθανε να λένε συνέχεια ναι στις απαιτήσεις των άλλων. Μάθανε πως πρέπει να είναι μονίμως τα ‘’καλά παιδιά’’, ευχαριστώντας συνέχεια τους άλλους. Έτσι όμως αμέλησαν τον εαυτό/ την εαυτή τους.

Όσο έλεγαν ναι στους άλλους, έλεγαν όχι στις δικές τους ανάγκες και προτεραιότητες. Αξία είχαν μόνο όταν το έλεγαν οι άλλοι και όταν τους επαινούσαν οι άλλοι. Η ενοχή μεγάλωνε όσο μεγάλωνε η προτεραιότητα στα θέλω των άλλων. Έτσι πολλοί άνθρωποι έμαθαν να βάζουν σε δεύτερη μοίρα τα δικά τους θέλω και να νιώθουν ενοχές για τις δικές τους ανάγκες φροντίδας.

5+1 τρόποι για διώξουμε τις ενοχές όταν φροντίζουμε εμάς

  1. Ισχυρή αυταξία κι αυτοεκτίμηση: Χρειάζεται να επαναφέρουμε την προσοχή στις δικές μας ανάγκες. Να θυμηθούμε ότι αξίζουμε! Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, με μοναδικές ικανότητες και ταλέντα. Ας αρχίσουμε να πιστεύουμε σε εμάς ξανά!
  2. Αυτοσυμπόνια: H αυτοσυμπόνια είναι ένα σημαντικό αντίδοτο για τις υπερβολικές ενοχές. Όταν σε συμπονάς καταλαβαίνεις πως έχεις περάσει δύσκολα και χρειάζεσαι φροντίδα. Αυτοσυμπόνια σημαίνει πως φέρεσαι με καλοσύνη στον εαυτό σου/την εαυτή σου. Επίσης σημαίνει πως καταλαβαίνεις πως όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη, πως όλοι έχουν ανάγκες και χρειάζεται να καλυφθούν. Άρα και οι δικές σου ανάγκες έχουν αξία.
  3. Εντοπίζοντας τις περιοριστικές πεποιθήσεις που σε εμποδίζουν να εξελιχθείς. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως δεν είναι αρκετοί. Πως δεν έχουν αξία. Ειδικά οι γυναίκες για αιώνες υποτιμούνταν. Ακόμα και σε μας τις σύγχρονες γυναίκες πεποιθήσεις που έχουν να κάνουν με την καλή νοικοκυρά και καλή μαμά που βάζει τους άλλους πάνω από όλα τραυματίζουν τις ψυχές μας. Η αλήθεια είναι πως αυτό που πραγματικά κάνουμε είναι να εγκαταλείπουμε εμείς τον ψυχισμό μας, χωρίς ψυχική θρέψη. Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τις πεποιθήσεις μας και να δούμε πόσο όμορφη είναι η ψυχή μας.
  4. Όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας/ την εαυτή μας καλύτερα τότε μπορούμε να φροντίσουμε τους άλλους καλύτερα. Για να δώσουμε αγάπη, σημαίνει πως έχουμε αγάπη μέσα μας. Αυτή η αγάπη ανθίζει όταν εμείς τη φροντίζουμε εντός μας. Όταν μαθαίνουμε να μας αγαπάμε. Τότε έχουμε τη γνήσια πρόθεση να προσφέρουμε. Έχουμε γεμάτες τις μπαταρίες του ψυχισμού μας για να δώσουμε και στους άλλους.
  5. Το αίσθημα δικαίου το οφείλουμε πρώτα σε μας. Συχνά πολλοί άνθρωποι και ειδικά γυναίκες με υψηλό αίσθημα δικαίου, από καθήκον δίνουν πιο πολλά στους άλλους. Είναι άνθρωποι με πολύ σημαντική δύναμη του χαρακτήρα, αυτή, της δικαιοσύνης. Είναι ένα σπουδαίο ψυχικό γνώρισμα που πραγματικά μπορεί να κάνει την κοινωνία καλύτερη. Πολλοί άνθρωποι όμως με αυτή την αρετή αμελούν να είναι δίκαιοι απέναντι στον εαυτό τους/την εαυτή τους. Αποκτούν ενοχές όταν κάνουν κάτι για τους ίδιους/τις ίδιες. Ειδικά οι μαμάδες αυτής της αντίληψης. Ας υπενθυμίσουμε εδώ πως χρειάζεται να είμαστε δίκαιοι και με εμάς τις ίδιες. Έχουμε το δικαίωμα να χαιρόμαστε τη ζωή, να απολαμβάνουμε τη καθημερινότητα όπως όλοι οι άνθρωποι.

+1 τρόπος οι κύκλοι γυναικών

Ίσως να το ακούς για πρώτη φορά, όμως από τα πανάρχαια χρόνια οι γυναίκες μαζεύονταν σε κύκλους. Εκεί μοιράζονταν εμπειρία, σοφία, γνώση για την ίδια τη ζωή. Αυτό τις ενδυνάμωνε και τις έκανε να μαθαίνουν πράγματα που κανένα σύγχρονο σχολείο δε θα μπορούσε να τους μάθει. Οι πιο γηραιές θεωρούνταν οι πιο σοφές και έλεγαν πολύ σημαντικές συμβουλές στις νέες. Οι μαίες έδιναν συμβουλές στις νέες μητέρες. Οι νέες μοίραζαν ζωντάνια και όρεξη για ζωή σε όλες. Ο κύκλος γυναικών έδινε ιερό χαρακτήρα στη θηλυκότητα. Εξηγούσε τι είναι περίοδος και πως ο κύκλος της ζωής ακολουθεί φυσικούς νόμους. Πάνω από τους ανθρώπινους νόμους.

Εμείς στη σύγχρονη εποχή μαθαίνουμε να αναβιώνουμε την αξία των κύκλων γυναικών. Είναι ένας πολύτιμος τρόπος να νιώσουμε όμορφα για τη γυναικεία μας φύση. Να διώξουμε τις ενοχές που μας περιορίζουν και να ζήσουμε σε ενότητα με τις άλλες γυναίκες και ευημερία. Έτσι την Παρασκευή στις 30 Γενάρη σας καλούμε στον κύκλο γυναικών: Αποκτώ τη ξεχασμένη μου δύναμη! Να θυμηθούμε μαζί αυτή τη πολύτιμη εμπειρία για το γυναικείο ψυχισμό.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε αξία. Όταν το θυμηθούμε αυτό και μπει ως σπόρος στη ψυχή μας η αυτοεκτίμηση, διώχνουμε τις ενοχές και ανθίζουμε με ευημερία!