Ευγνωμοσύνη στη θετική ψυχολογία. Όσα μας έμαθε το 2020

Τι είναι η ευγνωμοσύνη για τη θετική ψυχολογία; Τι μας έμαθε το 2020 σε σχέση με αυτήν; Το 2020 τελειώνει. Μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις. Αυτό που μας έμαθε ήταν να εκτιμάμε λίγο περισσότερο πράγματα, συναισθήματα και καταστάσεις που ίσως παλιότερα δε δίναμε τόσο σημασία. Όλοι νιώσαμε τι αξία έχουν η υγεία, οι αγκαλιές, οι φίλοι, τα χαμόγελα, οι γιορτές, οι δικοί μας άνθρωποί! Σίγουρα η ευγνωμοσύνη έπαιξε ρόλο σημαντικό στη διατήρησης της αισιοδοξίας και της συναισθηματικής ευημερίας μας το 2020.

Ευγνωμοσύνη είναι να εκτιμάς τα δώρα της ζωής, να ανοίγεις τη καρδιά και απλόχερα να δίνεις.

Ευγνωμοσύνη και θετική ψυχολογία

Η θετική ψυχολογία  υποστηρίζει και με έρευνες πως η ευγνωμοσύνη στηρίζει την κοινωνική και σωματική μας ευεξία (Watkins & Scheibe, 2018). Όπως την ορίζει ο Δρ. Mc Connell είναι το αίσθημα εκτίμησης των καλών πραγμάτων και καταστάσεων στη ζωή, έχοντας την τάση για θετική συμπεριφορά και ανταπόδοση (Mc Connell, 2013). Έχει να κάνει την αναγνώριση πως στη ζωή μας έχουμε δεχτεί ευλογίες ( Σταλίκας, Γιωτσίδη & Καρακασίδου, 2020). Ως συναίσθημα θεωρείται ένα από τα βασικά που νιώθουμε μέσα στη καθημερινότητα. Επίσης έρευνες έχουν αποδείξει πως σχετίζεται με την ικανοποίηση από τη ζωή και με τη μείωση άγχους. Τεχνικές ευγνωμοσύνης έχουν βρεθεί πως βοηθούν ειδικά ηλικιωμένους να  αυξήσουν τα ποσοστά ευημερίας τους (Killen & Macaskill, 2014). 

Τα 11 οφέλη της ευγνωμοσύνης

  1. Συναισθηματική υγεία και ευεξία
  2. Πιο ουσιαστικές σχέσεις, μας φέρνει πιο κοντά με τους ανθρώπους
  3. Αισιοδοξία
  4. Ελπίδα
  5. Πολλαπλασιάζει τα θετικά συναισθήματα
  6. Λειτουργεί προστατευτικά στις αρνητικές επιρροές των αρνητικών συναισθημάτων
  7. Δυνατότερος αυτοέλεγχος
  8. Ενισχύει τη γενναιόδωρη συμπεριφορά
  9. Ικανοποίηση από τη ζωή
  10. Αυξημένο νόημα ζωής
  11. Δείχνει προς τα που να βαδίσουμε για την αυτοπραγμάτωση

Τα οφέλη της ευγνωμοσύνης ειδικά για το 2020

Το να έχουμε ευγνωμοσύνη ως άνθρωποι είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που εμπνέει καλοσύνη και γενναιοδωρία. Μας κάνει να βλέπουμε τι έχει αξία και ουσία στη ζωή. Ειδικά σε καιρούς όπως η φετινή χρονιά. Ευχαριστιόμαστε με μεγαλύτερη ευκολία και συναισθηματική άνεση αυτά που έχουν σημασία. Αυτό πολλαπλασιάζει τα θετικά μας συναισθήματα. Επίσης σταματάει το αδιάκοπο και συχνά άσκοπο κυνήγι προσδοκιών που μας αφήνουν τελικά άδειους. Μειώνει το άγχος και στρέφει την προσοχή στην ομορφιά της ζωής. Έτσι σταματάει ο συνεχόμενος εσωτερικός διάλογος άσχημης κριτικής και αυτοκριτικής. Ένα χαμόγελο , οι ακτίνες του ήλιου, μια βόλτα στη φύση είναι αρκετά για να μας γεμίσουν. Αν το είχαμε αμελήσει, το 2020 μας θυμίζει την αξία όσων έχουμε. Μας θυμίζει πως οι δικοί μας άνθρωποι είναι σημαντικοί. Οι σχέσεις που φροντίζουμε, μας φροντίζουν. Ακόμη φέτος μας έδειξε την αξία της τέχνης, να αναζητούμε την ομορφιά μέσα από το έργο των καλλιτεχνών. Μας έκανε να επιστρέφουμε σε μορφές ουσιαστικής ψυχαγωγίας, όπως το θέατρο. Είδαμε και την θετική αξία της τεχνολογίας.  Η έλλειψη όλων εκείνων που μας στέρησε αυτή η χρονιά, μας στρέφει την προσοχή στη ζωή την ίδια.

Πρακτική ευγνωμοσύνης, ένα ακόμα δώρο των γιορτών

Πριν φύγει αυτή η έντονη χρονιά μπορούμε να κάνουμε μια πρακτική ευγνωμοσύνης. Σε ένα κουτί να γράψουμε όλα εκείνα για τα οποία είμαστε ευγνώμων τούτη τη χρονιά. Το ότι έχουμε υγεία, ανθρώπους δίπλα μας, το φαγητό, και όλα εκείνα που μας δίνουν χαρά. Και όσα μας δυσκόλεψαν ας τα δούμε ως προκλήσεις που μας θύμισαν ξεχασμένες δυνάμεις και ταλέντα. Σε ένα χαρτί ή και περισσότερα, ή με μια ζωγραφιά, με στίχους ή ότι άλλο εκφράζει την ψυχή μας ας καταγράψουμε την ευγνωμοσύνη μας. Και σαν ένα ακόμα δώρο να το βάλλουμε στο δέντρο ή στο ξύλινο καράβι που έχουμε στολίσει. Όταν κλείσει ο παλιός χρόνος μπορούμε να το ανοίξουμε μαζί με τα άλλα δώρα και να θυμηθούμε τα όσα μας έδωσε το 2020.

Σας εύχομαι υγεία, αγάπη, αυτοφροντίδα, ευημερία και ψυχική άνθιση για το 2021!

Η ευγνωμοσύνη να ριζώσει στις καρδιές μας!

Πηγές:

Σταλίκας, Α., Γιωτσίδη Β., & Καρακασίδου, Ε. (2020). Κατακτώντας την ευημερία. Θετικές παρεμβάσεις και βιωματικές ασκήσεις. Αθήνα: Μοτίβο Εκδοτική

Killen, A., & Macaskill, A. (2014). Using a Gratitude Intervention to Enhance Well-Being in Older Adults. Journal of Happiness Studies, 16(4), 947–964.

Watkins, P. C., & Scheibe, D. (2018). Gratitude. In J. E. Maddux (Ed.), Frontiers of social psychology. Subjective well-being and life satisfaction (p. 210–229). Routledge/Taylor & Francis Group.