οι αποθήκες δύναμης μέσα μας

Τι είναι οι αποθήκες δύναμης; 4+1 στοιχεία που τις χαρακτηρίζουν

Τί είναι οι αποθήκες δύναμης? Ποια τα στοιχεία που τις χαρακτηρίζουν για να τις αναγνωρίζουμε πιο εύκολα;

Η καθημερινότητα μπορεί να σου απορροφά την ενέργειά σου. Ειδικά όταν έχεις πολύ στρες μπορεί να σε απομυζήσει. Πως θα σου φαινόταν αν υπήρχε ένα μέρος στον ψυχισμό σου, που μπορείς να πηγαίνεις όσο συχνά θέλεις και να φέρνεις δύναμη;

Οι αποθήκες δύναμης βρίσκονται μέσα σου αρκεί να θέλεις να τις ανακαλυψεις.

Τα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά των αποθηκών δύναμης:

  1. Τα συναισθήματα: είναι το καύσιμο με το οποίο δρας. Ταυτόχρονα είναι και η αντίδραση του ψυχισμού σου σε ό,τι συμβαίνει στο γύρω περιβάλλον σου. Η δύναμη των συναισθημάτων είναι πολύ μεγάλη και έχει να κάνει με το κατά πόσο τα φροντίζεις.
  2.  Τα κίνητρα: είναι τα αίτια που σε κάνουν να συμπεριφέρεσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
  3. Οι στάσεις: αφορούν το πως αντιδρας και αλληλεπιδράς με τον κόσμο, μέσα από τις πεποιθήσεις σου. Πως στέκεσαι μέσα από τις σκέψεις σου σε σχέση με την ζωή και όσα σου συμβαίνουν. H αισιοδοξία για παράδειγμα είναι μια στάση μέσα από την οποία μπορείς να αντλείς δύναμη, με το να πράττεις μέσα από ισχυρή πεποίθηση πως θα τα καταφέρεις. Επίσης βασίζεται στην ελπίδα, κάτι που θα δούμε παρακάτω.
  4. Οι δυνάμεις χαρακτήρα: είναι τα θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και οι αρετές σου, που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και την άνθιση του ατόμου (Selligman, 2002). Με βάση τις έρευνες της θετικής ψυχολογίας είναι οι θεμέλιοι λίθοι για τη βίωση θετικών εμπειριών, χτίζοντας μια καλή ζωή (Σταλίκας & Μυστικίδου, 2011). Ακόμη βοηθούν στη μείωση του στρες, την αύξηση της ψυχικής ανθεκτικότητας, λειτουργώντας προστατευτικά σε σχέση με την ψυχική ασθένεια (Selligman, 2002).

Ας δούμε το παράδειγμα της ελπίδας μια σημαντική δύναμη χαρακτήρα:

Η ελπίδα είναι μια από τις δύο αρετές που ερευνητικά έχει αποδειχτεί πως έχει σχέση με την ικανοποίηση από τη ζωή. Ανήκει στην έκτη ομάδα δυνάμεων χαρακτήρα, που αφορούν την Υπερβατικότητα. Είναι η αισιόδοξη τάση σου και η εστίαση στα καλά πράγματα που έρχονται στο μέλλον σου. Είναι μια δύναμη που έχει ως κίνητρο τη δράση προς στόχους , τους οποίους πιστεύεις πως μπορείς να καταφέρεις! Επειδή έχεις εμπιστοσύνη σε σένα. Ακόμα κι όταν δυσκολεύεσαι μπορείς να στηρίζεσαι σε αυτή τη δύναμη να σε βοηθήσει να εστιάσεις στα καλά που έρχονται και να αντλείς ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να σηκωθείς και να αντιμετωπίσεις ενδυναμωμένη/ος/ο την κάθε δυσκολία. Έχοντας ρεαλισμό και επίγνωση για το τι είναι αυτό που πράγματι συμβαίνει και πως λύνεται.

Το 5ο στοιχείο: η ζωτική δύναμη της δημιουργίας

Η θετική ψυχολογία έχει καλή σχέση με τις ανατολικές παραδόσεις και τις εναλλακτικές θεραπευτικές. Όχι απλά τις δέχεται αλλά εμπνέεται από αυτές. Στην ιαπωνική παραδοση υπάρχει έννοια που αναφέρεται στην αποθήκη δύναμης του σώματος και της αύρας. Είναι το λεγόμενο Hara. Σύμφωνα με τις διδασκαλίες της είναι στο δεύτερο τσάκρα. Στο δέυτερο δηλαδή στρόβιλο μέσα στο σώμα μας από όπου αντλούμε ενέργεια από το σύμπαν. Βρίσκεται κάτω από τον αφαλό στην περιοχή της κοιλιάς και αφορά τη ζωτική δύναμη που δημιουργεί. Πολλές αρχαίες παραδόσεις μιλάνε και εξηγούν πως να δουλεύουμε και να εξελίσουμε τη δύναμη αυτή. Ο διαλογισμός με οραματισμό μπορεί να μας κάνει να έρθουμε σε επαφή και να νιώσουμε τις αποθήκες δύναμης. Και η τέχνη μέσα από τις βέλτιστες εμπειρίες (ροή) που δίνει είναι ένας ακόμα τρόπος. Όλα αυτά βοηθούν τη ζωή μέσα μας να ανθίζει.

Επομένως οι στάσεις, τα κίνητρα, τα συναισθήματα και οι δυνάμεις του χαρακτήρα είναι οι αποθήκες δύναμής μας σε ψυχολογικό επίπεδο. Πολύ σημαντικό είναι πως να τα αξιοποιείς και να τα κατευθύνεις συνειδητά, εκφράζοντας τη ζωτική σου δύναμη δημιουργίας. Η θετική ψυχολογία μαζί με την εναλλακτική θεραπευτική σε μαθαίνει πως να εστιάζεις σε όμορφα νοήματα και αρετές, ώστε να φορτίζεις με δύναμη. Αυτή η δύναμη μπορεί να φέρει σε σένα και στον κόσμο γύρω σου ομορφιά και χάρη.

Για να μάθεις περισσότερα μπορείς να παρακολουθήσεις το online σεμινάριο: Πώς διατηρώ γεμάτες τις αποθήκες δύναμής μου την εποχή του covid;

Και να θυμάσαι: Οι αποθήκες δύναμης είναι μέσα σου αρκεί να τις ανακαλύψεις!

Πηγές:

  • Seligman, M. E. P. (2002).Authentic happiness.New York: Free Press
  • Σταλίκας, Α. & Μυστικίδου Π. (2011) Εισαγωγή στη Θετική Ψυχολογία Αθήνα: εκδόσεις Τόπος.