Μακροζωία με ευημερία

Ποιό είναι το κλειδί για τη μακροζωία με ευημερία; Θετική ψυχολογία στην εποχή του covid-16

Η εποχή του covid είναι μια εποχή πρόκλησης για την υγεία και την ευημερία όλων μας. Πολύς κόσμος αναρωτιέται πως θα τα καταφέρει. Στο άρθρο αυτό θα δούμε 10 τρόπους που μπορούν να μας βοηθίσουν να έχουμε μια καλή ζωή ακόμα και στις δύσκολες περιόδους.Θα δούμε ποιό είναι το κλειδί για τη μακροζωία και την ευημερία σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η μελέτη του Χάρβαρντ που δίνει την απάντηση.

Μια από τις βαθύτερες και μεγαλύτερες χρονικά μελέτες του κόσμου σε σχέση με την ανάπτυξη του ενήλικα. Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για πάνω από 80 χρόνια μελέτησε τις ζωές περισσότερων από 800 ανθρώπων, ώστε να ερευνήσει τους παράγοντες που οδηγούν στην ευτυχία. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν από διάφορες οικονομικές τάξεις και έχοντας ζήσει και έντονες δυσκολίες στη ζωή, όπως πόλεμο, να έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους λόγω υγείας κλπ. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως αυτό που τους έφερε ευτυχία στη ζωή, ήταν ότι είχαν ένα καλό δίκτυο από ανθρώπων. Δηλαδή είχαν οικογένεια, φίλους και συνεργάτες με τους οποίους απολάμβαναν όμορφες σχέσεις. Ακόμη η έρευνα επιβεβαιώσε πως οι καλές σχέσεις βοηθούν στη μείωση του στρες και οδηγούν σε αύξηση της χαράς. Οι καλές σχέσεις δίνουν μακροζωία με ευημερία. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν μια ζωή με περισσότερο νόημα και ουσία, κάτι που τους έδινε μακροχρόνια ικανοποίηση και μεγάλη αυτοπεποίθηση. Επίσης θωράκιζε ψυχοσωματικά την υγεία τους.

Καλές σχέσεις και ψυχολογικό ανθίζειν

Αυτή τη διαπίστωση έρχεται να στηρίξει και ο κλάδος της θετικής ψυχολογίας. Ο πατέρας της θετικής ψυχολογίας Martin Selligman είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στις ανθρώπινες σχέσεις όταν ανέπτυξε τη θεωρία του για το ψυχολογικό ανθίζειν. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του παρατήρησαν πως όταν νιώθουμε τους δικούς μας ανθρωπους κοντά μας τότε η ζωή μας ανθίζει, ενώ έχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις κρίσεις.

Ας δούμε 10 τρόπους για  καλές σχέσεις στη ζωή μας άρα για καλή ζωή και ευημερία

  1. Σχέσεις ποιοτικές όχι ποσοτικές
  2. Διάθεση χρόνου και ενέργειας για τις σχέσεις
  3. Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης
  4. Αγάπη και ευγνωμοσύνη
  5. Υγιής όρια
  6. Συμπονετική επικοινωνία (χωρίς κριτική αλλά με αποδοχή, εμπιστοσύνη, συμπόνια)
  7. Ανοιχτότητα
  8. Αυθεντικότητα
  9. Συμμετοχή στα κοινά
  10. Δημιουργία ή ένταξη σε κοινότητα (της γειτονιάς, της περιοχής κλπ)

Πως πετυχαίνουμε να έχουμε όλα αυτά στις σχέσεις μας;

Το ζητούμενο είναι να αφιερώνουμε χρόνο στις σχέσεις μας και να έχουμε σχέσεις που να μιλούν στην καρδιά μας. Ειδικά τώρα με τον covid, χρειάζεται να δίνουμε επιπλέον αξία στις σχέσεις μας. Μπορεί να μην εχουμε τη δυνατότητα να έρθουμε συχνά κοντά, όμως ένα τηλέφωνο, μια κλήση στο zoom  ή στο skype για ένα διαδικτυακό καφέ, βοηθάει. Το να αναπτύξουμε συναισθηματική νοημοσύνη επίσης βοηθάει. Είναι μια ικανότητα που έχει να κάνει με το να έχουμε ενσυναίσθηση: Δηλαδή να έχουμε βαθιά  κατανόηση της ψυχικής κατάστασης ενός ανθρώπου, των κινήτρων και των συμπεριφορών του. Σαν αυτό που του συμβαίνει να είναι  κάτι που θα συνέβαινε σε εμάς.

Η αγάπη, η ευγνωμοσύνη, η συμπονετική επικοινωνία, τα υγιή όρια και η αυθεντικότητα αποτελούν βασικά συστατικά θρέψης για μια σχέση.  Είναι έννοιες σημαντικές που θα περιγραφούν αναλυτικά σε επόμενα άρθρα. Όπως και η αξία της συμμετοχής στα κοινά, που δίνει ευχαρίστηση και δραστηριότητα μέσα από την οποία αναπτύσσονται ισχυροί δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων.

Οι έρευνες το στηρίζουν! Οι καλές σχέσεις δίνουν μακροζωία και ευημερία. Όταν έχεις σχέσεις που τις καλλιεργείς, στη δυσκολία έχεις ανθρώπους να σου σταθούν και θα σε στηρίξουν. Όπως τώρα με τον covid. Στη χαρά έχεις αληθινούς φίλους και τους δικούς σου που θα χαρούν διπλά για σένα. Έτσι η ευτυχία γίνεται μεταδοτική μέσα από την αγάπη που δίνεις και παίρνεις και κρατά την ψυχοσωματική σου υγεία σε πολύ καλά επίπεδα.

Αν νιώθεις πως δυσκολεύεσαι να αναπτύξεις καλές σχέσεις μπορώ να σε βοηθήσω μέσα από τις ατομικές συνεδρίες θετικής ψυχολογίας, καθώς και σεμινάρια όπως το σεμινάριο αυθεντικής σύνδεσης.